Over Joke

Joke

 

Over de schilderijen

Vanaf 1992 ben ik bezig met schilderen en sinds 2006 exposeer ik mijn werk. Hoewel ver-schillende onderwerpen mijn aandacht hebben, gaat mijn voorkeur toch het meest uit naar het schilderen van luchten. Juist omdat luchten voor mij zo’n emotionele waarde hebben. Net zoals de emotie van de mens een snelle verandering kan ondergaan, zo veranderen luchten ook van het ene op het andere moment, qua vorm en kleur.

Ik laat me inspireren door de Waddeneilanden, waar ik een paar keer per jaar naar toe ga. Het prachtige licht, de indrukwekkende wolkenpartijen, de duinen en het strand: nergens zo’n eenheid in kleur en vorm als daar. Ik kan daar wel weken naar luchten kijken en de schoonheid van strand en duin bewonderen, zonder mij een moment te vervelen. Het blijft me altijd weer fascineren. Hoewel ik ook met aquarel en pastelkrijt werk, kies ik toch vaak voor acryl, omdat het een verfsoort is, waarmee je snel moet werken. Daardoor word ik gedwongen om puur vanuit mijn emotie te schilderen.

 

Over de foto’s

Na jarenlang hobbymatig te hebben gefotografeerd, ben ik sinds 2007 de onderwerpen die mij boeien serieuzer gaan benaderen. In 2011 heb ik voor het eerst foto’s geëxposeerd. Evenals bij mijn schilderijen ligt de nadruk op de natuur, met als meest gefotografeerde onderwerp: het strand en water.
Mijn foto’s worden op geen enkele manier bewerkt. Wat U ziet is hetzelfde als ik zie, door de lens van mijn camera.
Schoonheid zit in ogenschijnlijk heel simpele dingen. Goedbeschouwd zit in alles schoon-heid, alleen moet je het willen zien. Kijk maar eens hoe anders de wereld er uit ziet, na een regenbui. Of hoe anders het ochtendlicht is, ten opzichte van het avondlicht. Of het winterse licht, ten opzichte van  het zomerse licht. Ook al zou je hetzelfde onderwerp foto-graferen; je krijgt totaal andere foto’s, alleen al door het verschil in licht en lichtval. Macrofotografie heeft mijn voorkeur. Het gaat mij om “de ziel” van objecten, want in alles zit een ziel. Een ogenschijnlijk nietszeggend onderwerp kan met de juiste lichtval ineens een kunstobject worden. Dat intrigeert mij. Net als bij het schilderen, fotografeer ik puur vanuit mijn gevoel.